Carels tips #2 – Gehoorbescherming

Het gehoor van een mens is behoorlijk gevoelig. Als we de klappen op het drumstel zelf geven schrikken we er niet van,maar dat wil niet zeggen dat ze niet schadelijk zijn voor de oren. Gebruik daarom altijd gehoorbescherming. Er zijn verschillende manieren om je oren te beschermen, zichtbare en onzichtbare. Te weten;

Onzichtbaar

  1. De gele, kneedbare dopjes, te koop bij drogisten en bouwmarkten. Deze kneed je, stopt ze in je oor en ze sluiten vanzelf de gehoorgang af.
  2. Kant en klare filters. Te koop bij muziekwinkels en de audicien, met verschillende filters variërend van 9, 15 en 25 Db.
  3. Otoplastieken. Deze worden middels een was in je oor gegoten, daar wordt een mal van gemaakt en daarvan weer de dop, die uitsluitend in jouw oor past. Dit is de prijzigste maar ook de beste oplossing, en wordt alleen bij de bevoegde audicien gemaakt.

Zichtbaar

  1. Oorkappen, te koop bij bouwmarkten en ijzerwarenwinkels. Werken heel gebruiksvriendelijk, maar geven een vervormd klankbeeld omdat ze veel meer in het hoog dempen dan in het laag.
  2. De ZEM-31. Een beugel die over het hoofd valt, met schuimrubberen dopjes die in de oren vallen en wel dempen tot maar liefst 40 Db!
  3. Verder zijn alle mogelijkheden tegenwoordig ook te koop met monitoring (kleine speakertjes), zodat je op het podium als je met een bandje speelt dubbel gebruik van kunt maken.

Wees uitermate voorzichtig met je gehoor, bij beschadiging kan het namelijk nooit meer hersteld worden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.